Lentopallo

Lentopalloilu

Yleistä / tavoitteet

Lukiopäivän yhteydessä toteutetun aamuvalmennuksen tavoitteena on antaa lentopalloilevalle opiskelijalle mahdollisuus lisätä harjoitusmäärää joustavasti ja helpottaa sekä koulun hoitamista hyvin että kehittymistä urheilijana kunkin oman motivaation ja tavoitteiden mukaisesti. Tämän osan urheilijan polkua on myös tarkoitus osaltaan valmistaa lahjakkaimpia ja motivoituneimpia nuoria lentopalloilijoita huippu-urheilukauteen, joka lentopalloilussa ajoittuu selvästi lukio-opiskelujen jälkeiselle ajalle.

Aamuvalmennukset tukevat lentopalloilijan henkilökohtaisen/seuravalmentajan kanssa koordinoitua kehittymissuunnitelmaa. Aamuharjoituksissa painotetaan fysiikkaharjoittelua sekä yksilön kehittymiseen tähtäävää tekniikka- ja taitoharjoittelua, kun vastaavasti urheilijan seuraharjoittelussa voidaan keskittyä enemmän joukkue- ja pelillisiin harjoitteisiin.

Suunnitelmarunko kouluvuosittain

1. vuosi: fyysinen harjoittelu 2/3, lajiharjoittelu 1/3
    1. 3-4 vuoden projektin lähtötaso, maalit 1. vuodelle
    2. urheilijaksi kasvu, urheilijan polku
    3. fyysinen harjoittelu; perusominaisuudet
    4. suoritustekniikat; fyysinen & lajiharjoittelu
  2. vuosi: fyysinen harjoittelu 1/2, lajiharjoittelu 1/2
    1. henkilökohtaiset tavoitteet projektin lopussa, maalit 2. vuodelle
    2. urheilijaksi kasvu/pelaajaksi kasvu, lentopalloilijan polku
    3. fyysinen harjoittelu; perusominaisuudet ja lajinomaisen erityisharjoittelun perusteet
    4. suoritustekniikat; fyysinen & lajiharjoittelu
  3. vuosi: fyysinen harjoittelu 1/2, lajiharjoittelu 1/2
    1. säännöllinen kehittymisen seuranta, maalien tarkistus
    2. lentopalloilijaksi kasvu/urheilijan elämä
    3. fyysinen harjoittelu, lajin erityisvaatimukset/perusominaisuudet
    4. suoritustehot; lajiharjoittelu & fyysinen harjoittelu
  4. vuosi: fyysinen harjoittelu 1/2, lajiharjoittelu 1/2
    1. säännöllinen kehittymisen seuranta, mihin päästiin, mitä jatkossa
    2. huippu-urheilija/lentopalloilija
    3. fyysinen harjoittelu; lajin erityisvaatimukset/perusominaisuudet
    4. suoritustehot; lajiharjoittelu & fyysinen harjoittelu

Suunnitelmarunko koulujaksoittain

1. jakso: fyysinen harjoittelu 3/4, lajiharjoittelu 1/4, testaukset
  2. jakso: fyysinen harjoittelu 2/3, lajiharjoittelu 1/3, yksilökohtaista harjoittelua
  3. jakso: fyysinen harjoittelu 2/3, lajiharjoittelu 1/3, yksilökohtaista harjoittelua, testaukset
  4. jakso: fyysinen harjoittelu 1/3, lajiharjoittelu 2/3, yksilökohtaista harjoittelua
  5. jakso: fyysinen harjoittelu 2/3, lajiharjoittelu 1/3, yksilökohtaista harjoittelua, testaukset

Kullekin jaksolle laaditaan ennen sen alkamista harjoitusohjelma, jossa huomioidaan urheilijoiden henkilökohtaiset kehittymistarpeet. Kukin harjoitus sisältää lämmittelyt ja huoltavan osion sekä lajiharjoitteiden lisäksi fyysistä harjoittelua, jossa voiman ja nopeuden lisäksi tärkeitä alueita ovat mm. liiketaito, kehon hallinta, lihashuolto ja tarvittaessa kuntoutus.